Iemand gaat door zijn enkel en het eerste wat we doen is koelen. Er wordt een ice pack gehaald of iemand komt aanrennen met coldspray. Maar doen we hier goed aan, of is het een gewoonte geworden? Je raadt het antwoord al: het is een gewoonte geworden die niet altijd goed blijkt te zijn.
Waarom koelen we?
Elke hulpverlener of verzorger is opgeleid met het RICE principe van Dr. Gave Mirkin: Rust, Ijs, Compressie en Elevatie. Koelen bij blessures zou de pijn en zwelling verminderen, de ontstekingsreactie dempen en verergering van klachten voorkomen. De zwelling zou de weefsels ‘weker’ maken en daardoor kwetsbaarder. Echter blijkt uit verschillende studies dat dit niet allemaal klopt.
Wat blijkt uit de nieuwste onderzoeken?
Ijs aanbrengen op acute blessures kan dus op lange termijn juist slecht zijn omdat we noodzakelijke processen tegenwerken die nodig zijn voor het herstel. Heel simpel gezegd: het is een heel mooi beschermingsmechanisme, dus waarom zouden we dit proces tegen willen werken?
Wanneer kan koelen wel zinvol zijn?
Daarnaast kan koelen ook worden gebruikt voor tijdelijke pijnvermindering. Dat is waarom ze bij verschillende sporten bijvoorbeeld werken met een coldspray. Het zorgt, naast een placebo effect, ook voor tijdelijke pijnvermindering doordat het de huid koelt. Dieper dan de huid komt het niet. Hierdoor zijn sporters vaak in staat om door te spelen met minder pijn. De vraag is of dit verstandig is, omdat we juist pijn voelen ter bescherming. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koelen zowel een nadelig effect heeft op het herstel, als op de sportprestatie. Kou zorgt namelijk voor een afname van de doorbloeding, van de snelheid van de zenuwgeleiding en van de activiteit van de sensoren in de spieren.