Open een krant of sociale media en je leest wel iets over gezondheid. Zo stond op verschillende voorpagina’s: ‘Nederland is Europees kampioen zitten’. Het klinkt bijna als iets positiefs, maar het is helaas geen titel om trots op te zijn. Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat Nederlandse volwassenen gemiddeld negen uur per dag zitten en kinderen zelfs meer dan tien uur. Veel mensen denken hier niet aan te komen, maar het loopt al snel op. Bijvoorbeeld: zeven uur op school of werk zitten, één uur eten, één uur reistijd, één uur TV kijken of op de telefoon scrollen. Dan ‘zit’ je al op tien uur.
In dit voorbeeld wordt maar één uur schermtijd gebruikt, maar uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld vijf a zes uur per dag doorbrengen achter een scherm. Denk aan: school, werk, mailtjes, gamen, What’sAppen, TikTok.
Kinderen bewegen duidelijk minder dan vroeger. Dit komt dus onder andere door een toename van elektronica gebruik, maar ook doordat ze bijvoorbeeld minder buiten spelen en minder wandelen of fietsen.
Op de markt worden steeds meer dingen ontwikkeld die het ons zo makkelijk mogelijk maken. Meer voor elkaar krijgen, in een kortere tijd, met minder moeite. Denk bijvoorbeeld aan de komst van elektrische fietsen en stepjes of het online boodschappen doen. Voor bepaalde doelgroepen is het juist een mooie uitvinding. Maar daarentegen zorgt het er ook voor dat een andere doelgroep juist veel minder beweegt.
Meer bewegen is belangrijk. Maar wanneer bewegen we eigenlijk voldoende? Volgens de beweegrichtlijn is het advies voor volwassenen om wekelijks gemiddeld 150 minuten matig intensief te bewegen en voor kinderen gemiddeld één uur per dag. Dit betekent dat de hartslag omhooggaat en je sneller gaat ademen, maar dat praten nog wel mogelijk is. Daarnaast wordt geadviseerd om twee a drie keer per week spier-, en botversterkende oefeningen te doen. Ouderen (65-plussers) zouden dit moeten combineren met één sessie balansoefeningen per week. Daarnaast wordt nadrukkelijk geadviseerd om lang stilzitten te voorkomen.
Veel mensen denken voldoende te bewegen. Maar uit onderzoek blijkt dat maar 45% van de Nederlanders voldoet aan deze beweegrichtlijn. Te weinig bewegen verhoogt het risico op het krijgen van ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart-, en vaatziekten, diabetes, longaandoeningen, kanker en psychische stoornissen. Dat Nederlanders gemiddeld negen uur zitten en dat meer dan de helft van de bevolking te weinig beweegt, is dus zorgelijk.
Er ligt een grote uitdaging om mensen in beweging te krijgen. Bewegen heeft namelijk zoveel gezondheidsvoordelen! In het algemeen verbetert het de fitheid, conditie en spierkracht. Je vermindert stress, verbetert je slaap, krijgt meer energie en voelt je zelfverzekerder. Maar daarnaast verlaagt het ook het risico op o.a. diabetes, botbreuken (valincidenten), hart-, en vaatziekten, botontkalking, vormen van kanker, depressieve symptomen, dementie en vroegtijdig overlijden. Hoe meer mensen bewegen, hoe gunstiger de positieve effecten!