briellenaer fysio-brielle

Stuk in de Briellenaer: Sta op en beweeg!

Open een krant of sociale media en je leest wel iets over gezondheid. Zo stond op verschillende voorpagina’s: ‘Nederland is Europees kampioen zitten’. Het klinkt bijna als iets positiefs, maar het is helaas geen titel om trots op te zijn. Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat Nederlandse volwassenen gemiddeld negen uur per dag zitten en kinderen zelfs meer dan tien uur. Veel mensen denken hier niet aan te komen, maar het loopt al snel op. Bijvoorbeeld: zeven uur op school of werk zitten, één uur eten, één uur reistijd, één uur TV kijken of op de telefoon scrollen. Dan ‘zit’ je al op tien uur.

In dit voorbeeld wordt maar één uur schermtijd gebruikt, maar uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld vijf a zes uur per dag doorbrengen achter een scherm. Denk aan: school, werk, mailtjes, gamen, What’sAppen, TikTok.
Kinderen bewegen duidelijk minder dan vroeger. Dit komt dus onder andere door een toename van elektronica gebruik, maar ook doordat ze bijvoorbeeld minder buiten spelen en minder wandelen of fietsen.
Op de markt worden steeds meer dingen ontwikkeld die het ons zo makkelijk mogelijk maken. Meer voor elkaar krijgen, in een kortere tijd, met minder moeite. Denk bijvoorbeeld aan de komst van elektrische fietsen en stepjes of het online boodschappen doen. Voor bepaalde doelgroepen is het juist een mooie uitvinding. Maar daarentegen zorgt het er ook voor dat een andere doelgroep juist veel minder beweegt.

Meer bewegen is belangrijk. Maar wanneer bewegen we eigenlijk voldoende? Volgens de beweegrichtlijn is het advies voor volwassenen om wekelijks gemiddeld 150 minuten matig intensief te bewegen en voor kinderen gemiddeld één uur per dag. Dit betekent dat de hartslag omhooggaat en je sneller gaat ademen, maar dat praten nog wel mogelijk is. Daarnaast wordt geadviseerd om twee a drie keer per week spier-, en botversterkende oefeningen te doen. Ouderen (65-plussers) zouden dit moeten combineren met één sessie balansoefeningen per week. Daarnaast wordt nadrukkelijk geadviseerd om lang stilzitten te voorkomen.

Veel mensen denken voldoende te bewegen. Maar uit onderzoek blijkt dat maar 45% van de Nederlanders voldoet aan deze beweegrichtlijn. Te weinig bewegen verhoogt het risico op het krijgen van ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart-, en vaatziekten, diabetes, longaandoeningen, kanker en psychische stoornissen. Dat Nederlanders gemiddeld negen uur zitten en dat meer dan de helft van de bevolking te weinig beweegt, is dus zorgelijk.

Er ligt een grote uitdaging om mensen in beweging te krijgen. Bewegen heeft namelijk zoveel gezondheidsvoordelen! In het algemeen verbetert het de fitheid, conditie en spierkracht. Je vermindert stress, verbetert je slaap, krijgt meer energie en voelt je zelfverzekerder. Maar daarnaast verlaagt het ook het risico op o.a. diabetes, botbreuken (valincidenten), hart-, en vaatziekten, botontkalking, vormen van kanker, depressieve symptomen, dementie en vroegtijdig overlijden. Hoe meer mensen bewegen, hoe gunstiger de positieve effecten!

fysio-brielle briellenaer

Onder andere fysiotherapeuten proberen een bijdrage te leveren aan het in beweging krijgen van mensen. Zo ook Fysio-Brielle:  ” Bewegen als medicijn. Hier geloven wij heel erg in. Voor heel veel fysieke en mentale klachten is bewegen een bewezen medicijn. Vaak denken mensen aan intensief sporten, maar voldoende fietsen, wandelen of wat vaker de trap nemen, kan al het verschil maken. We proberen met de mensen in kaart te brengen hoeveel ze bewegen en kijken samen naar een beweegplan. Meestal gericht op hun gezondheidsprobleem, maar ook zeker in algemene zin. Het is leuk en dankbaar werk om mensen weer in beweging te krijgen en al helemaal als ze er weer plezier in krijgen!”

Zou je meer willen bewegen, maar weet je niet hoe? Of word je beperkt door lichamelijke klachten? Wij helpen graag.

Onze tips:

  • Meer bewegen in het dagelijks leven kost vaak meer tijd. Stel een klein en haalbaar beweegdoel op en bouw dit rustig op.
  • Zit je veel? Zet een timer en probeer elk halfuur twee minuten te staan of te bewegen.
  • Plan van tevoren beweegmomenten in. De één beweegt liever in de ochtend en de ander in de avond. Door bijvoorbeeld vijf keer per week een halfuurtje wandelen of fietsen in te plannen, zit je al aan 150 minuten matig intensief bewegen per week.
  • Neem de trap in plaats van de lift of roltrap.
  • Pak de fiets en laat de auto staan voor kleine afstanden.
  • Betrek je familie en vrienden bij je beweegdoel. Daarnaast kan samen bewegen ook heel gezellig zijn!
  • Er zijn diverse apps en programma’s die kunnen helpen. Bijvoorbeeld: Nederland in Beweging, Ommetje, SamenGezond, FitApp, filmpjes op Youtube.